Fronius API Device ID

Recently my Frontius Galvo 2.5 had a bios/firmware update and my data logging stopped working.
I use the units API to pull the data I need to upload here and to also generate a graph on my homepage as well as send the data to my own SQL Database.

previously this URL worked for the past 5 years
http://192.168.1.123/solar_api/v1/GetInverterRealtimeData.cgi?Scope=Device&DeviceID=1&DataCollection=CommonInverterData

That now returns an error about the Device ID.
{
“Body” : {
“Data” : {}
},
“Head” : {
“RequestArguments” : {
“DataCollection” : “CommonInverterData”,
“DeviceClass” : “Inverter”,
“Scope” : “Device”
},
“Status” : {
“Code” : 6,
“Reason” : “CGI-Args: Invalid parameter ‘’ for attribute ‘DeviceId’ (must be numeric)”,
“UserMessage” : “”
},
“Timestamp” : “2022-02-02T10:30:45+10:00”
}
}

Keeping this short and sweet, many hours later I find out they changed the DeviceID to DeviceId
Notice the D in ID is now lowercase. I did not find this in any of their latest document updates.

So now when you use DeviceId it works

http://192.168.1.123/solar_api/v1/GetInverterRealtimeData.cgi?Scope=Device&DeviceId=1&DataCollection=CommonInverterData

{
“Body” : {
“Data” : {
“DAY_ENERGY” : {
“Unit” : “Wh”,
“Value” : 3184.5999999999999
},
“DeviceStatus” : {
“ErrorCode” : 0,
“LEDColor” : 2,
“LEDState” : 0,
“MgmtTimerRemainingTime” : -1,
“StateToReset” : false,
“StatusCode” : 7
},
“FAC” : {
“Unit” : “Hz”,
“Value” : 49.950000000000003
},
“IAC” : {
“Unit” : “A”,
“Value” : 7.5700000000000003
},
“IDC” : {
“Unit” : “A”,
“Value” : 7.6799999999999997
},
“PAC” : {
“Unit” : “W”,
“Value” : 1776
},
“TOTAL_ENERGY” : {
“Unit” : “Wh”,
“Value” : 16288770
},
“UAC” : {
“Unit” : “V”,
“Value” : 239.90000000000001
},
“UDC” : {
“Unit” : “V”,
“Value” : 236.5
},
“YEAR_ENERGY” : {
“Unit” : “Wh”,
“Value” : 264955.5
}
}
},
“Head” : {
“RequestArguments” : {
“DataCollection” : “CommonInverterData”,
“DeviceClass” : “Inverter”,
“DeviceId” : “1”,
“Scope” : “Device”
},
“Status” : {
“Code” : 0,
“Reason” : “”,
“UserMessage” : “”
},
“Timestamp” : “2022-02-02T10:33:03+10:00”
}
}

I hope this helps someone.
My Homemade Graph
http://downunder.ddns.net/
My PV Output
https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=62356&sid=55485

just wanted to say thank you!! was pulling my hair on that

have a Fronius Primo 5.0-1 with the same problem, changing DeviceID to DeviceId fixed it.

Hi @skozzy that’s not the only change to the API that Fronius have made but NOT documented.

Thank you,

had done some changes on the home network and also udpated the Fronius.
Was looking at this and not seeing the Id ID …
What a move.